Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 14:04

O Kεμ Μπιρτς

Από :

Πιστός σε μία παράδοση που δεν άρχισε, αλλά σίγουρα έκανε "μόδα", ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση ενός ακόμη αθλητικού σέντερ, του 23άχρονου Καναδού Κεμ Μπιρτς , ύψους 2,06 από την Ουσάκ Σπορτίφ. Ο Μπιρτς πιάνει λιμάνι σχεδόν πέντε χρόνια μετά τον Κάιλ Χάινς, και αφού στο μεταξύ την θέση του έχουν καλύψει οι Ντόρσει, Ντάνστον και Χάντερ κατά σειρά απόκτησης. Και οι τέσσερις mobile (ή και undersized) ψηλοί των ερυθρόλευκων, όπως και το νέο τους απόκτημα, μοιράζονται φυσικά κάποια χαρακτηριστικά, όπως είναι φυσιολογικό να συμβαίνει με ανάλογης κοπής ψηλούς. Επίσης όμως, και οι τέσσερις, έχουν τις μικρές διαφορές τους, και αυτές έχουν τη σημασία τους. Ο Χάινς για παραδειγμα ήταν (και είναι) ο καλύτερος όλων στην switch άμυνα και στο να ακολουθήσει κάποιον κοντύτερο αντίπαλο στα πόδια, καθώς ο έλεγχος του κορμιού του είναι εκπληκτικός. Ο Μπιρτς είναι μάλλον ο καλύτερος μπλοκέρ.

Το ενδιαφέρον με όλους αυτούς είναι πώς θα κολλήσουν στο σύστημα της ομάδας και αν θα καταφέρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, να προσφέρουν αυτά που ζητάει ο προπονητής. Και στον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου, είναι σχετικά ασφαλές να υποθέσουμε πως τα βασικά κριτήρια επιλογής εχουν να κάνουν με την άμυνα. Επίσης ενδιαφέρον έχει εξάλλου και ο παρτενέρ στη θέση, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Πάτρικ Γιανγκ. Συνεπώς, αφού δούμε κάποια στοιχεία του παίκτη, θα προσπαθήσουμε να φανταστούμε με ποιο τρόπο αυτά θα μπορέσουν να βοηθήσουν την ομάδα του την επόμενη σεζόν.

Γενικά

Kατ'αρχάς να ξεκινήσουμε με μερικά αποσπάσματα από ένα παλαιότερο scouting report του Κωνσταντίνου Πανά από το "Όλα Πράσινα", τον οποίο συμβουλεύτηκα πριν το κείμενο και εμπιστεύομαι απόλυτα. Αυτό περιέχει αληθινά ενδιαφέροντα πράγματα, καθώς ο Κωνσταντίνος θεωρούσε πως ο παίκτης θα ήταν μία πολύ καλή επιλογή για τον περυσινό... Παναθηναΐκό. O Μπιρτς λοιπόν...

  • "Χαρακτηρίζεται από αστείρευτη ενέργεια και απίστευτο motor, τρέχει και στις δύο πλευρές του παρκέ με μεγάλη άνεση και καλύπτει χώρους στο δευτερόλεπτο. Γυμνασμένοι ώμοι, καλό upper body, αλλά χρειάζεται δουλειά στο lower body και στον τρόπο με τον οποίο χαμηλώνει.
  • Εχει, πολύ γρήγορα πόδια, Pick ‘n Roll σκεπτόμενος παίκτης. Κόβει πολύ δυναμικά, αμέσως μετά τα σκριν. Το σημαντικό κομμάτι είναι η κίνηση του χωρίς την μπάλα, που είναι εντυπωσιακή, και η ικανότητα του catch and finish σε καταστάσεις transition. Είχε πάνω από 60% ποσοστό ευστοχίας σε αυτό το τομέα στα κολεγιακά χρόνια.
  • Ζει και πεθαίνει για το ριμπάουντ. Μέτρησε περίπου 7.5 επιθετικά (!) ριμπάουντ ανά 40 λεπτά συμμετοχής.
  • Είναι rim protector με τα όλα του. Πάντα πηδάει σε σωστό χρόνο και δεν κουτρουβαλιάζεται με τον αντίπαλο. Απίστευτος μπλοκέρ με περίπου 2.5 μπλοκ σε 40 λεπτά.
  • Στην Ουσάκ έδειξε την διάθεση να ποστάρει, όχι τόσο επιτυχημένα. Τα τελειώματα και γενικότερα το επιθετικό του παιχνίδι χρειάζεται βελτίωση."

Ο Μπιρτς στην άμυνα

Στην αναφορά του Κωνσταντίνου θα βρει κανείς ακόμη ένα στοιχείο, που έχει να κάνει με την ικανότητα του Καναδού να αλλάζει στα σκριν και να αμύνεται σε κοντύτερους αντιπάλους. Αυτή είναι σίγουρα σε πολύ καλό επίπεδο, όμως καλό είναι οι φίλοι του Ολυμπιακού να μην περιμένουν κάτι αντίστοιχο του Κάιλ Χάινς σε αυτό τον τομέα. Στον έλεγχο του κορμιού, ο σέντερ της ΤΣΣΚΑ είναι ο καλύτερος στην Ευρώπη, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο Μπιρτς δεν μπορεί να ανακάμψει πολύ γρήγορα αν ο κοντός τον περάσει, και έπειτα να τον κόψει στον αέρα. Γενικώς, μπορεί από τον Μπιρτς να λείπει ένα στοιχείο του Χάινς από δω και ένα του Χάντερ απο εκεί (δύναμη στην επαφή), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως γενικά ο παίκτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αμυντικά ζητούμενα της τακτικής του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Στην Ουσάκ εξάλλου, το νέο απόκτημα των ερυθρόλευκων ήταν μέλος μιας άμυνας που παρουσίαζε κοινά σημεία με εκείνη του Ολυμπιακού, όπως τουλάχιστον την είδαμε τη σεζόν που τελείωσε. Ο Μπιρτς κλήθηκε να βγει στην περίμετρο σε δυναμικές καλύψεις, οι οποίες δεν παρουσίαζαν την ένταση εκείνων των Πειραιωτών, αλλά παρόλα αυτά απαιτούσαν εξίσου γρήγορες επαναφορές. Τα πόδια - ελατήρια του παίκτη τον βοήθησαν να ανταποκριθεί απόλυτα, και ας μην σταματούσε τον γκαρντ κάπου έξω από τα 6,75. Εδώ πάντως , και με βάση αυτά, τίθεται ένα καλό ερώτημα. Τη στιγμή που κάποιος διακρίνεται τόσο πολύ στην άμυνα γύρω από τη στεφάνη, ελέγχει τον αέρα, πετάγεται γρήγορα, και υπερτερεί στο ριμπάουντ έναντι όλων των προκατόχων του, είναι άραγε σίγουρο ότι θα (ή αν θέλετε σκόπιμο να) κινείται τόσο συχνά στην περίμετρο;

Εκ πρώτης όψεως, ο προπονητής του Ολυμπιακού βρήκε μία μονάδα που εξυπηρετεί το βασικό πλάνο, αλλά από την άλλη κάποια στοιχεία του Μπιρτς, που δεν τα έβρισκε κανείς στους άλλους mobile ψηλούς που πέρασαν από το λιμάνι, φέρνουν όσο να ναι κάποιον μπροστά σε μία δημιουργική αναρώτηση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως στο hedge out ο Καναδός δεν υποπίπτει και τόσο εύκολα στο φάουλ, κάτι που ίσως είναι αποτέλεσμα και της λιγότερης έντασης της άμυνας της Ουσάκ. To σίγουρο είναι πως επάνω σε αυτό τον τομέα στους ερυθρόλευκους θα δουλέψει πολύ.

Ο Μπιρτς στην επίθεση

Σε ο,τι αφορά την επίθεση τώρα, ο Μπιρτς προσφέρει όπως είναι εμφανές εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ και παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Η περυσινή σεζόν έδειξε όμως πως παρά την αρχική επιδίωξη, το τρέξιμο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνεπώς, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι μπορεί να προσφέρει και στην επίθεση μισού γηπέδου, εκεί όπου οι ερυθρόλευκοι δεν παρουσίασαν και τις καλύτερες επιδόσεις. Σίγουρα εκεί μπορεί να προσφέρει ο ... Γιανγκ. Το περυσινό απόκτημα είναι ένα κανονικό θωρηκτό, και τα λίγα στοιχεία που έχουμε σχετικά με τις προθέσεις του προπονητή, μας κατευθύνουν στο συμπέρασμα ότι θα επιδιωχθεί να πάρει ο θηριώδης Αμερικάνος τις καλύτερες δυνατές θέσεις κοντά στο καλάθι. Ο Ολυμπιακός στις αρχές της σεζόν τον τροφοδότησε και με τέτοιο τρόπο, καθώς το εκτόπισμα του ισοφάριζε τα τεχνικά ελλείματα. Στην περίπτωση του Μπιρτς κάτι ανάλογο δεν μοιάζει εύκολο, παρά τη σχετική πρόοδο από τα κολεγιακά χρόνια. Από τα γενικά στοιχεία του παίκτη παραπάνω, προκύπτει πως το πικ εν ρολ και η κίνηση χωρίς τη μπάλα θα είναι τα δυνατά του χαρτιά.

Σε ό,τι αφορά την off ball δραστηριότητα , δεν υπάρχουν τόσα να πει κανείς. Ενα καλό drive κοντού που θα φέρει βοήθεια , θα τον βοηθήσει να κόψει προς τα μέσα και να καρφώσει. Επίσης, ένα post-up του Πρίντεζη θα τον βοηθήσει να ελευθερωθεί και να συμμετέχει σε μία συνεργασία δύο ψηλών. Το να παίρνει σωστές θέσεις είναι κάτι που γνωρίζει, τα τελειώματα του είναι καλά κι ας μη δουλεύει εξίσου και τα δύο χέρια, και οι πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ είναι κι εκείνοι αυτονόητοι.

Σε ο,τι αφορά όμως το pick n roll, εκεί που οι ανάγκες για κάτι καλύτερο είναι σαφώς περισσότερες, αξίζει μία εκτενέστερη αναφορά. Ο Μπιρτς είναι μεν γενικά καλός σκρίνερ, αλλά το αστραπιαίο του κόψιμο στη ρακέτα θα μείνει ανεκμετάλλευτο αν μονίμως εμπλέκεται για ώρα στο ξεμαρκάρισμα του κοντού. Επιπρόσθετα από αυτό, και ως προσωπική εντύπωση, φαίνεται πως ο Καναδός είναι αληθινά εξαιρετικός όταν γίνεται απρόβλεπτος. Με άλλα λόγια, όταν δίνει κάποια όχι τόσο δυνατά ή ακόμη και ψεύτικα (slip) σκριν, και ύστερα "βουτάει" στη ρακέτα εν ριπή οφθαλμού. Το παρακάτω στιγμιότυπο είναι από το summer league του Las Vegas , εκεί όπου πέρυσι ο νέος σέντερ των ερυθρόλευκων ήταν πρώτος μπλοκέρ.

via GIPHY

Το σκριν δεν είναι τόσο δυναμικό, η κίνηση είναι αστραπιαία, και το τελείωμα πάνω από τη στεφάνη κάτι που οι φίλοι του Ολυμπιακού θα δουν συχνά πυκνά από εκείνον. Αποψη μου είναι πως οι ερυθρόλευκοι μπορούν να πάρουν πολλά από τέτοιες φάσεις, εκεί όπου η άμυνα δεν θα ξέρει ακριβώς τι να περιμένει από τις κινήσεις του Μπιρτς κοντά στον βασικό γκαρντ (Σπανούλης ή όποιος άλλος τέλος πάντων). Κατά τα άλλα, και περίπου στην αλλη όψη, θα είναι δύσκολο να περιμένουμε τον Καναδό να κινήσει μία πικ εν ρολ επίθεση με τον τρόπο που το κάνουν άλλοι ψηλοί. Η ικανότητα του στο διάβασμα της φάσης και στην πάσα είναι συζητήσιμη.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία καλή περίπτωση με ακόμη καλύτερη προοπτική. Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο της στελέχωσης του Ολυμπιακού στη θέση του σέντερ, καθώς οι δύο μέχρι στιγμής κάτοχοι της είναι νέοι σε ηλικία και με το κίνητρο στα ύψη. Πρόκειται ίσως για ένα υπολογισμένο ρίσκο. Πέρα από αυτό, Γιανγκ και Μπιρτς δεν είναι ίδιου τύπου παίκτες, και αυτό αξίζει να το έχει κανείς στο μυαλό του. Ο πρώτος , αν και έχει κατηγοριοποιηθεί ως αθλητικός, δεν κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα με τον νεοαποκτηθέντα, από τον οποίο σίγουρα το βασικό ζητούμενο είναι η άμυνα. Yπομονή, κάτι μου λέει πως θα αξίζει τον κόπο.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely